Składnik czosnku blokuje powstawanie biofilmu
29 maja 2012, 09:53Ajoen, związek występujący w czosnku, zaburza powstawanie bakteryjnego biofilmu, w dodatku na początkowym etapie. Duńscy naukowcy twierdzą, że odkrycie ich zespołu ma duże znaczenie dla pacjentów z mukowiscydozą.
Bakterie toksyczne dla czyszczących larw
5 lutego 2010, 13:00Bakterie obecne w trudno gojących i przewlekłych ranach są toksyczne dla larw, które mają je oczyszczać. Mikrobiolodzy z Danii mają nadzieję, że dzięki temu odkryciu uda się opracować skuteczniejsze metody terapii oraz nowe antybiotyki.
Wyciąg z liści kasztana jadalnego rozbraja MRSA
4 września 2015, 10:50W liściach kasztana jadalnego (Castanea sativa) występują związki, które zmniejszają zjadliwość i patogenność gronkowca złocistego, nie wzmacniając przy tym jego lekooporności.
Wyciąg z żurawiny zaburza komunikację bakteryjną
25 października 2016, 13:15Ekstrakt z żurawiny zaburza komunikację między bakteriami związanymi z uporczywymi zakażeniami.
Czosnek pomaga zwalczać chroniczne zakażenia
28 listopada 2017, 12:16Ajoen, bezwonny produkt rozpadu alliiny z czosnku, niszczy biofilmy lekoopornych bakterii i sprawia, że antybiotyki ponownie zaczynają działać.
Wirus podsłuchuje bakterie, by zdecydować, kiedy je zabić
14 grudnia 2018, 10:49Profesor Bonnie Bassler i student Justin Silpe zidentyfikowali wirusa VP882, który może podsłuchać bakterie i zdecydować o ich zabiciu. Wirus skutecznie atakuje E. coli oraz salmonellę i bakterię cholery.
Zupełnie nowa klasa antybiotyków
18 marca 2009, 00:58Naukowcy z Uniwersytetu Yeshiva zidentyfikowali grupę związków, które blokują aktywność bakterii, lecz, w przeciwieństwie do typowych antybiotyków, nie prowadzą do wytworzenia przez nie oporności na leczenie.
Sygnał komunikacyjny bakterii może zahamować rozprzestrzenianie komórek nowotworowych
25 września 2014, 11:19Wykorzystując system komunikacji bakterii, można zapobiec rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.
Wpływ antybiotyków większy niż sądzono
12 lutego 2015, 13:23Antybiotyki mają o wiele szerszy i bardziej złożony wpływ na mikroflorę jelit niż dotąd sądzono.
Średniowieczne rozwiązanie na współczesną lekooporność
31 marca 2015, 06:31Mikstura sporządzona wg receptury z X w. zabija metycylinoopornego gronkowca złocistego (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA). By sporządzić średniowieczne lekarstwo na jęczmień, trzeba wziąć równe ilości pora bądź cebuli i czosnku, a następnie dobrze je utrzeć, dodać wina, wołowej żółci i odstawić na 9 dni w mosiężnym naczyniu.